Linkek a témában:
Horvát ételek, és italok
Horvát nemzeti ételek, horvát borok, sörök, röviditalok
Horvátország nemzeti ételei, horvát gasztronómia
Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk. Horvátország történelmének, és fekvésének köszönhetően különböző régióinak más és más tipikus főztjei vannak. Ráadásul a különböző horvát területek ízei sem tipikus horvát ételek. Horvátország rengeteg hatásnak volt kitéve történelme folyamán, így a horvát ízek tulajdonképpen görög, magyar (Szlavóniában), török (Horvátország szívében), és olasz (Isztriában, és Dalmáciában) ételek "horvátosított" változatai. Természetesen szerb, és bosnyák ételek közül is sok megkóstolható Horvátországban.
Jóízű dalmát nyár
A dalmát konyha remekei – mint minden olívaolajjal készült, friss fűszerekkel ízesített mediterrán fogás – nemcsak hihetetlenül finomak, hanem egészségesek is.
Prsut, burek, blitva?
Egy idegen ország gasztronómiájának feltérképezése legalább akkora kaland, mint a területén található nevezetességek végigjárása. Ehhez képest a magyarok többsége fel van háborodva, ha hazájától 500-1000 kilométerre nem talál rántott húst vagy minimum pizzát. Sokan talán azért sem merik kipróbálni a külföldi ízeket, mert fogalmuk sincs, mit takar egy-egy idegen szó, nekik próbálunk most segíteni abban, hogy a nyaralás alatti étkezés ne korlátozódjon szendvicsekre és gyorséttermekre. Sorozatunk első részében Horvátország, Olaszország és Spanyolország ízeivel ismerkedünk.
Horvát gasztronómia: "régiók konyhája"
A horvát konyhát változatossága miatt gyakran a „régiók konyhájának” is nevezik. Eredete egészen a szlávok előtti és az antik időkbe nyúlik vissza. Az alapanyagok kiválasztásában és az elkészítési módokban a különbség legmarkánsabban a kontinentális országrész és a tengerparti konyha között nyilvánul meg. A belső vidékek gasztronómiáját főként az idegen, manapság közismertebb (pl. a magyar, a bécsi és a török) konyhákkal való kapcsolat jellemzi. A tengerparti vidéket először görög, római és illír hatások érték, majd a Földközi-tenger modern konyhaművészetének befolyása alá került. Különösen érezhető a francia és az olasz jelleg.
Meghatározás
Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, mivel az ország történelmének és földrajzi helyzetének köszönhetően az egyes régiókban más-más gasztronómiai hagyományok alakultak ki. Horvátország rengeteg hatásnak volt kitéve történelme folyamán, így a horvát ízek tulajdonképpen görög, magyar (Szlavóniában), török (Horvátország szívében), és olasz (Isztriában, és Dalmáciában) ételek 'horvátosított' változatai